nyhed

PETAR POPOVSKI UDPEGET SOM VILLUM INVESTIGATOR

PETAR POPOVSKI UDPEGET SOM VILLUM INVESTIGATOR

AAU-professor Petar Popovski er udpeget som Villum Investigator – titlen giver mulighed for at sætte fremtidens intelligente kommunikationsteknologi under luppen.

Af Camilla Klindt Thorup, presseansvarlig, Institut for Elektroniske Systemer

VILLUM Fonden har udpeget professor Petar Popovski som Villum Investigator. Titlen skaber nye muligheder for at udvikle ny og banebrydende forskning, der gavner både videnskaben og samfundet.

”Det er en stor anerkendelse og giver muligheden for at skabe en dedikeret forskningsgruppe, der forsker på det interdisciplinære emne Connected Intelligence. Gruppen bliver et samarbejde mellem forskningsprofiler, der rækker uden for rammerne af traditionel kommunikationsteknologi”, forklarer Petar Popovski, professor, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

FREMTIDENS TELEKOMMUNIKATION

Petar Popovski er en international anerkendt forsker og har stået i spidsen for banebrydende forskning inden for telekommunikation – han modtager en bevilling på 30 mio. kr. til projektet WATER (Wireless Architectures for intelligent and Trusted connectivity in the posT-5G ERa).

”WATER giver muligheden for at få et mere holistisk syn på trådløs kommunikation på vej mod 6G, hvor kommunikationsteknologi skal kombineres med kunstig intelligens og maskinlæring, samt teknologier der tilbyder databeskyttelse og troværdighed. Et eksempel er fremtidens brug af kommunikationsnetværk til automatiseret realtid emissionshandel af CO2 – her har præcis, pålidelig og troværdig data afgørende betydning”, siger Petar Popovski

Projektet WATER har til formal at udvikle koncepter, teorier og teknologi til intelligente og pålidelige forbindelser udover 5G og mod 6G, samt andre fremtidige kommunikationssystemer.

”Med projektet vil vi imødekomme det stigende behov for trådløse infrastrukturer og pålidelige trådløse forbindelser. Forskning inden for dette område kan få stor indflydelse på teknologien og samfundet. Fremtidige kommunikationsarkitektur er fx et vigtigt værktøj for at holde samfundet i gang under en pandemi, men i fremtiden vil trådløs teknologi også blive brugt som basis for digitalisering af produktion, transport, energi, landbrug, sundhed og lignende”, forklarer Petar Popovski

 

FAKTA

Villum Investigator-programmet bevilliger op til 40 mio. kr. til erfarne og internationalt anerkendte forskere, som forsat vil stå i spidsen for forskning i verdensklasse. Programmet annonceres hvert andet år i åben konkurrence.

Læs mere om Villum Investigator-programmet hos VILLUM FONDEN

Yderligere to forskere fra Aalborg Universitet er blevet udnævnt som Villum Investigator 

 

KONTAKT

Petar Popovski, professor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU

petarp@es.aau.dk