AAU logo

nyhed

AAU-professor Yuanzheng Yue er for nyligt blevet valgt som medlem af det Europæiske videnskabsakademi European Academy of Sciences. Foto: AAU

AAU-professor nyvalgt medlem af European Academy of Sciences

AAU-professor Yuanzheng Yue er for nyligt blevet valgt som medlem af det Europæiske videnskabsakademi European Academy of Sciences, hvis formål er at styrke det videnskabelige samarbejde på tværs af Europa. Professor Yuanzheng Yue anses som en af verdens førende glasforskere, og netop derfor er han blandt de særligt udvalgte til akademiet.

Glas er ikke bare glas, men et materiale med masser af potentiale, blandt andet til brug i isoleringsmaterialer og som energilagring. I de sidste 30 år har professor Yuanzheng Yue ydet et meget markant bidrag til forskning i glasvidenskab og –teknologi, hvilket er hovedårsagen til, at han er blevet valgt til European Academy of Sciences (EURASC).

Yuanzheng Yue er professor i kemi på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet (AAU), hvor han har haft særlig fokus på at udvikle og forbedre glas til både energibesparelse og energilagring.

- På det personlige plan er det en meget stor ære for mig at blive valgt til videnskabsakademiet. Som medlem får jeg mulighed for at bidrage til den vigtige mission, EURASC står overfor. Jeg mener, at vi som forskere har et samfundsmæssigt ansvar og en forpligtelse til at præge og styre udviklingen i den rigtige retning med tanke på de klimamæssige udfordringer, verden står over for i dag. På samme tid vil mit medlemskab få en positivt afsmittende effekt på AAU, vores institut og ikke mindst min egen forskningsgruppe, siger professor Yuanzheng Yue.

Som en del af akademiets omkring 670 medlemmer består professor Yuanzheng Yues rolle blandt andet i at sikre videndeling og tværfaglig forskning inden for glasvidenskab i Europa samt at rådgive europæiske forskningsinstitutioner og myndigheder inden for sit område.

- Professor Yuanzheng Yues tilknytning til EURASC er af væsentlig betydning for AAU. Det skaber øget international opmærksomhed omkring forskningen i glas og kan desuden være medvirkende til at åbne nye døre til spændende internationale forskningssamarbejder. Medlemskabet er en blåstempling af AAU og den forskning, vi bedriver som helhed på universitetet, og ikke mindst et cadeau til Yuanzheng Yue og hans gruppe, siger Mogens Rysholt Poulsen, der er dekan på det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på AAU.

Glassets uendelige muligheder og indflydelse på klimaet

Yuanzheng Yues forskergruppe har over det sidste årti haft stor indflydelse på glasvidenskaben og glasteknologien. Byggebranchen er blandt et af de områder, hvor gruppen har skabt banebrydende resultater. Gruppen har blandt andet formået at forbedre forskellige typer af isoleringsmaterialer, herunder glasskum, som betyder, at energiforbruget til opvarmning og nedkøling af bygninger formindskes væsentligt. Desuden har gruppens forskning ført til løsninger inden for cementindustrien, der kan betyde en væsentlig reduktion i CO2-udledningen under fremstilling af cement.

- Vores resultater er skabt i samarbejde med store internationale virksomheder såsom Rockwool International A/S, Aalborg Portland og Corning Incorporated. På denne måde sikrer man en sammenhæng mellem grundlæggende forskning og den daglige drift, som har stor betydning for de resultater, vi kommer frem til og deres anvendelse i den virkelig verden, siger professor Yuanzheng Yue.

Ovenstående er blot nogle af de områder, hvor gruppen har udviklet og forbedret glassets anvendelsesmuligheder. Blandt nye forskningsområder kan gruppen blandt andet tilføje glassets anvendelse i batterier, hvilket har potentiale til at gøre batteriet væsentligt mere holdbart og forøge dets kapacitet, til stor gavn for miljøet.

Fakta:

  • European Academy of Sciences
  • https://www.en.bio.aau.dk/research/chemistry/center-for-amorphous-materials/

Kontakt:

  • Professor Yuanzheng Yue, tlf.: 3053 2430, email: yy@bio.aau.dk
  • Pressekontakt Camilla Kristensen, tlf.: 9940 9905, email: cakr@bio.aau.dk