Kampen om at forstå mennesket

Kampen om at forstå mennesket

I en ny bog sætter humanistiske forskere fokus på de menneskebilleder, der er med til at strukturere debatten i Danmark.

Uanset om vi diskuterer flygtninge, køn, sociale medier eller dagpengereformer, ligger der et skjult menneskesyn under overfladen. Det er konklusionen i en ny bog, Kampen om mennesket – forskellige menneskebilleder og deres grænsestrid, som professorer mso David Budtz Pedersen, professor Frederik Stjernfelt samt adjungeret professor Finn Collin ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet København står bag.

Bogen præsenterer samtidig det første hovedresultat af det VELUX-støttede forskningsprojekt ”Mapping the Public Value of Humanities", som løber frem til 2020. Forskerne har i den forbindelse identificeret otte måder at se mennesket på – såkaldte menneskebilleder – der kæmper over for hinanden i det moderne samfund. Det kommer løbende til udtryk i den offentlige debat. Fx i forbindelse med diskussioner om konkurrencestaten, teknologi eller flygtninge:

- Ens holdning til bl.a. flygtninge afhænger af, hvilket menneskebillede man abonnerer på. Ser man flygtninge som universelle retssubjekter med ukrænkelige rettigheder (Homo humanitatis)? Som økonomiske agenter, der kan styres med incitamenter og penge (Homo economicus)? Som små stykker af en fremmed kultur, der ankommer til vores land (Homo socius)? Eller som en del af en global underklasse i marxistisk forstand (Homo faber)?, siger David Budtz Pedersen, og fortsætter:

- Menneskebilleder kan på den måde mobiliseres politisk, og de er ofte med til at strukturere debatten og det politiske liv, selvom vi ikke altid er klar over det.

Fremtiden kalder på humanistisk forskning

Bogen er på den måde med til at sætte fokus på en vigtig fortælling om det moderne menneske og vores samfund. Og den svarer desuden på et spørgsmål, som med jævne mellemrum præger den offentlige debat herhjemme, nemlig hvilken betydning den humanistiske forskning har.

 Humaniora bidrager til samfundet både nu og i fremtiden ved at udvikle, raffinere og analysere menneskeopfattelser. Det er ikke mindst afgørende, at vi ikke glemmer den menneskelige faktor med den stigende digitalisering og udviklingen af ny teknologi som fx kunstig intelligens, understreger David Budtz Pedersen.

For yderligere information kontakt:

Professor mso David Budtz Pedersen på tlf.: 30 29 29 74 eller e-mail: davidp@hum.aau.dk
Professor Frederik Stjernfelt på tlf.: 31 68 91 88 eller på e-mail: stjernfelt@hum.aau.dk

Læs mere om forskningsprojektet bag bogen Mapping the Public Value of Humanities:

 

 

Nyheder fra AAU