Ingen grund til at forbyde meningsmålinger i Danmark

Ingen grund til at forbyde meningsmålinger i Danmark

Flere lande har forbudt meningsmålinger forud for et valg, men ifølge en AAU-forsker påvirker meningsmålinger ikke vælgerne mere end andre typer af information.

38 lande har - ifølge en undersøgelse fra 2012 - indført forbud mod offentliggørelse af meningsmålinger forud for et valg. Men lektor i politisk filosofi ved Institut for Læring og Filosofi, Jørn Sønderholm, fraråder nu i en artikel i tidsskriftet Politica, at Danmark går i samme retning.

- Der er på nuværende tidspunkt intet argument for at forbyde offentliggørelse af meningsmålinger på noget tidspunkt i en valgkamp. Meningsmålinger er noget, som kan påvirke stemmeafgivelsen, men det kan mange andre typer af information også som fx medier, fagforeninger eller kendisser, der støtter en given kandidat. I den forbindelse er der ingen grund til at tro, at meningsmålinger er specielt problematiske, siger han.

I forlængelse af dette mener Jørn Sønderholm heller ikke, at offentliggørelse af meningsmålinger kan få vælgerne til at blive hjemme i sofaen.

- En del nyere undersøgelser på området har vist, at der samlet set kan blive en højere valgdeltagelse, når meningsmålinger oplyser vælgerne om den opbakning, et parti eller en kandidat har, end når meningsmålinger forbydes.

For yderligere information kontakt:

Jørn Sønderholm på e-mail: jds@learning.aau.dk

Nyheder fra AAU