Dansk opfindelse forebygger ankelskader

Dansk opfindelse forebygger ankelskader

Specialdesignet tape på skoen kan forebygge forstuvninger og vridskader ved mange former for indendørs idræt. Løsningen hedder Spraino og er udviklet og testet i samarbejde med forskere ved Aalborg Universitet, DTU og Hvidovre Hospital

Forstuvninger og vrid i anklen er den mest udbredte sportsskade i verden. Men der er håb forude for de mange, der har prøvet den smertefulde oplevelse. Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet har gennem de seneste år forsket intensivt i ankelskader. Nu har han sammen med Spraino udviklet en forebyggende løsning, der indtil videre har vist sig at være ekstremt effektiv. Hvert år søger flere end 40.000 danskere mod skadestuen på grund af et forstrakt ledbånd i anklen. Ofte med risiko for en gentagelse, fordi ledbåndene bliver slappere, hver gang de bliver overbelastet.
 

Stå ikke for fast

Vrid og forstuvninger i anklerne opstår som oftest, når en idrætsudøver lander på ydersiden af foden og på grund af skoenes gummisål så at sige ”hænger fast” på gulvet. Den hårde opbremsning i den farlige position medfører et voldsomt pres på ankelleddet. Og så er skaden sket!

- Når man lander forkert, fanger skoen gulvet, så man vrikker rundt og ud over foden, forklarer Filip Gertz Lysdal. - Det er blandt andet sådan, skaderne opstår.

Løsningen på problemet er lidt af et paradoks. De færreste vil være interesserede i at have en sportssko på, der ikke kan stå ordentligt fast på gulvet. Derfor har udfordringen været at udvikle en løsning, så skoene både kan glide på kritiske tidspunkter og samtidig have et godt greb i underlaget.

Resultatet er blevet Sprainos nyudviklede tape med det såkaldte smart grip, der kan hæftes på yderkanten af sportsskoene. Hvis man lander uheldigt på yderkanten af foden, afværges det skadelige tryk på anklen med det, Spraino har valgt at kalde ’ret-op-effekten’. Det er nok til at forebygge vrid og forstuvninger, uden at man går på kompromis med den høje friktion inde under sålen.
 

500 sportsfolk kan ikke tage fejl

Efter 100 procents succes med at forebygge vridskader i laboratorieforsøg, er Spraino lige nu ved at blive testet af danske idrætsfolk. Sammen med Danmarks Idrætsforbund, Dansk Håndbold Forbund, Badminton Danmark og Danmarks Basketball Forbund skal 500 sportsfolk på divisions- og liganiveau i løbet af det kommende år afprøve, hvor effektiv Sprainos smart grip tape er under kamp og træning.

- Vi kan se, at det virker hver gang i laboratoriet. Nu tester vi det hos en stor mængde sportsfolk og sammenligner med en kontrolgruppe for at se, hvor mange procent af skaderne vi kan forebygge i virkelighedens idrætshaller, siger Filip Gertz Lysdal.

 

Mere information:

 

Billedtekst:

  • Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal og Spraino har udviklet en særlig tape af teflon, der kan forebygge vrid og forstuvninger i anklerne. Foto: Jakob Brodersen.

 

Kontakt:

  • Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal, AAU, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, fgly@hst.aau.dk, 27 20 51 97
  • Pressekontakt Lone Bechmann, AAU, lbec@adm.aau.dk, 99 40 20 11

Nyheder fra AAU