nyhedsarkiv

Studerendes nulenergiboliger vinder konkurrence i USA

Studerendes nulenergiboliger vinder konkurrence i USA

Designforslag til bølgeformet boligbyggeri, der producerer lige så meget energi, som det forbruger, har sikret tre ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet en pris i en amerikansk konkurrence om energineutral arkitektur.

Lagt online: 17.12.2014

Henrik Jacobsen, Elias Mohr Jensen og Jonas Snedevind Nielsen går på arkitekturlinjens kandidatdel. De er i øjeblikket i praktik på tre forskellige tegnestuer i København (COBE, SHL og Arkitema), så konkurrenceforslaget er lavet på eget initiativ i deres fritid.

Konkurrencen "Architecture at Zero" udspringer af klima- og miljøkrav stillet af myndighederne i den amerikanske delstat Californien som led i en ambitiøs energieffektiviserings-plan. Blandt målsætningerne er, at alle nybyggede boliger i Californien skal være ”zero net energy” i 2020, og at alle nye kommercielle bygninger skal leve op til kravet om at være energineutrale i 2030.

Jonas Snedevind Nielsen, Elias Mohr Jensen og Henrik Jacobsen.Den amerikanske ”Merit Award” til de tre danske studerende inkluderer en kontant belønning på 2500 dollars (15.000 kroner) oveni æren og anerkendelsen:

- Det betyder rigtig meget for os. Det er jo en bekræftelse på, at vi efter snart fem år kommer ud med en viden og nogle færdigheder, som kan begå sig i internationale sammenhænge. Samtidig er det noget, vi kan lægge direkte i vores portfolio, som giver den lidt mere karakter. Det er et projekt, vi kan være stolte af, fortæller Jonas Snedevind Nielsen.

Konkurrencen er sponsoreret af forsyningsselskabet Pacific Gas & Electric Company som led i dets program for at fremme mere energineutralt byggeri. Formålet er at opmuntre til innovative designløsninger på konkrete udfordringer, så der bliver fokuseret mere bredt på de tekniske og æstetiske muligheder ved energineutralt byggeri.

De AAU-studerendes forslag ”The Wave” prøver at se energikravene som en arkitektonisk mulighed frem for blot at være et sæt problematiske krav. I stedet for at støtte sig til en teknisk eller mekanisk løsning har de udforsket, hvordan arkitektoniske former kan nedsætte energiforbruget og samtidig skabe bedre omgivelser for beboerne. Deres forslag består af et buet byggeri, som kan skabe større sammenhæng i et område mellem ældreboliger, dagligvareforretning, hovedvej og enfamilieshuse. De enkelte boliger er formgivet med tanke på at udnytte naturlig ventilation og sollys, og de er designet til at blive bygget med et lavt CO2-aftryk.

Yderligere oplysninger