nyhedsarkiv

Studerendes betonkonstruktioner flytter til Brovst

Studerendes betonkonstruktioner flytter til Brovst

Flere hundrede studerende fra Aalborg Universitet og AMU Nordjylland var i uge 43 samlet for - på tværs af uddannelsesretninger - at skabe skulpturer og elementer i beton inden for bestemte temaer.

Lagt online: 27.10.2019


På den 15. betonworkshop var der armering, støbeteknik og forskalling på skemaet, og den tværfaglige uge gav en bedre forståelse for hinandens roller i processen.

Deltagerne er struktør- og betonmagerelever på AMU Nordjylland eller studerende fra Institut for Arkitektur & Design og Medieteknologi samt Institut for Byggeri og Anlæg på AAU – Aalborg Universitet.

Beton er verdens mest brugte byggemateriale og rummer mange spændende muligheder. Fra morgenstunden fredag d. 25. oktober var luften i AMUs produktionshaller tyk af betonstøv, da de studerende pudsede og sleb de sidste grater af de stadig varme betonelementer, som de havde hældt flydende i støbeformen kun 16 timer tidligere. 

På gulvet sås stor opfindsomhed med elementer i alle geometriske former plus en slange, en gris, en regnemaskine, et skateboard og en spejlvendt urskive.

Vinderne fra Hal A (gruppe 19). Temaet var ”Bevægelse i byen”. Holdet støbte et hjerterytmediagram, der kan bruges som klatreredskab og bænk. Dommerne fremhævede konstruktionens form, funktion, symbolik og skulpturelle kvalitet samt elegance og styrke.Foto: Anja Fals - AMU Nordjylland.


Brovst får betonskulpturerne

Deltagerne var sat sammen i grupper på tværs af uddannelser for at konkurrere om at løse opgaven fra Jammerbugt Kommune, hvor slutresultatet var omkring 30 unikke figurer af beton, som skal stå rundt om i Brovst, bl.a. på skolen. De studerende arbejdede i grupper inden for temaerne “Bevægelse i byen”, “Leg og Læring” og “Natur og sanser”
De tre vinderhold producerede en model af et hjerterytmediagram, en kube med funktioner til leg og læring samt et insekthotel, der kan bruges til at undervise i naturfag.


Vinderne fra Hal B (gruppe 29). Temaet var ”Leg og Læring”. Holdet støbte en kube, der kan bruges til både leg og undervisning ved Brovst Skole. Dommerne gav topkarakter for design, æstetik og funktion. Kuben forener leg og læring i undervisning og pauser. Foto: Anja Fals - AMU Nordjylland.


Fik erfaringer fra alle led i fødekæden

De studerende repræsenterede alle parterne i en typisk byggeproces - rådgivende ingeniører, designere, arkitekter og entreprenører. De startede tirsdag morgen uden at vide meget om betonkonstruktioner og endte fredag med et håndgribeligt resultat. De opnåede en vigtig indsigt i, hvordan andre faggrupper tænker og arbejder. Alles kompetencer er vigtige, når man skal udvikle og fremstille en løsning.

- Det var interessant at få hands-on erfaring med at bygge i et så spændende materiale som beton. Jeg har ikke arbejdet med det før, men har nu fået en større forståelse for processerne og har fundet ud af, hvorfor det er nemmest at lave firkantede bygninger, men jeg vil gerne prøve at udfordre formerne fremover, sagde Rasmus Nørulf, 1. semester studerende på Arkitektur og Design, AAU.

Gruppefællen, Nicklas Tolstrup, afslutter den to-årige uddannelse som betonmager næste år:

- Det har været en god workshop. Jeg stod for realismen og bidrog med viden om, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden, fordi jeg har praktisk erfaring med at støbe beton. Det var nyt at være med til at udvikle det hele fra bunden. Normalt får vi bare en tegning, vi arbejder ud fra.

Emil Vangsted, som studerer på Byggeri og Anlæg, AAU supplerede:

- I denne uge har jeg fået et meget bredere kendskab til andre faser i byggeprocessen. Oftest kommer vi først ind, når vi skal beregne konstruktionens styrke, efter at designerne har tegnet deres idéer. Altså hvad kan elementet holde til? Vil det knække? Jeg er glad for at være en praktisk erfaring rigere så tidligt i mit studieforløb. Fx ved jeg nu også, at det varer 28 dage, før beton er hærdet.
 

Drop fordomme om andre faggrupper

De tre gav disse gode råd til deltagerne på næste års betonworkshop:

- Mød op med et åbent sind og godt humør, og kom hver dag! Det er vigtigt at få alle elementerne i undervisningen med, specielt er vi afhængige af hinanden, når vi begynder at lave formene og skal støbe. Og drop eventuelle fordomme om de andre faggrupper.

Deres gruppes fine model af en flere meter lang slange til at lege og balancere på var med i opløbet, men blev ikke en af vinderne i deres kategori.
 

Borgmesteren roste de unikke værker

Jammerbugt Kommune, som nu aftager de studerendes udfoldelser, var repræsenteret ved borgmester Mogens Gade (V), som holdt festtale, før der blev overrakt diplomer og bøger fra Dansk Beton til de tre vindergrupper, der løste opgaverne bedst.

- Når I arbejder sammen om at skabe unikke betonelementer fra et givent tema på tværs af faggrupper giver det god læring, og det er fantastisk, hvad I har udrettet på så få dage. Samarbejde kan være besværligt, men giver som regel et bedre resultat, sagde han til de studerende og fortsatte:

- I vores kommune går vi efter forskellen, altså noget der kan gøre en forskel og som har en funktion. I kan være stolte af jeres produkter, som er unikke og smukke og samtidig kan bruges til noget. Nu tager vi jeres ting med hjem, og jeg glæder mig til at se dem fungere i virkeligheden i Brovst, sluttede borgmesteren.

Vinderne fra Hal C (gruppe 27). Temaet var ”Natur og sanser”. Holdet støbte et insekthotel, der kan bruges til læring og til at stimulere sanserne og spille sammen med naturen ved Brovst Skole. Foto: Anja Fals - AMU Nordjylland.


Fakta om Betonworkshop 2019 

  • Foregik 22. til 25. oktober på AMU Nordjylland, Sofievej 61 i Aalborg. De fleste af de studerende er i gang med første del af deres uddannelse.
  • Tirsdag og onsdag var der teori og gruppearbejde. Torsdag arbejdede de studerende med forme og støbning i hallerne.
  • Fredag 25. oktober blev betonelementerne bedømt og præmieret af fagfolk fra uddannelsesinstitutionerne samt personale, skoleelever og borgmester Mogens Gade fra Jammerbugt Kommune.
  • Mere info om Betonworkshop 2019: www.amunordjylland.dk/betonworkshop.html

Kontakt

  • Jens Gjødsbøl, uddannelseschef, AMU Nordjylland: tlf. 9633 2340, jg@amunordjylland.dk

  • Lars Damkilde, professor, Institut for Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet,
    tlf. 2043 1331, lda@civil.aau.dk

  • Trine Grøntved Thomasen, tovholder, Jammerbugt Kommune, tlf. 7257 7209, tgt@jammerbugt.dk

  • Sanne Holm Nielsen, pressekontakt, AAU, tlf. 9940 3517, shn@adm.aau.dk