Fleksible elforbrugere skal engageres i europæisk projekt

Fleksible elforbrugere skal engageres i europæisk projekt

Nyt europæisk projekt skal udvikle teknologi, som belønner private og virksomheder for at være mere fleksible elforbrugere, så deres behov kan dækkes med vedvarende energi. Aalborg Universitet sætter et vigtigt it-aftryk på satsningen, som testes i stor skala i Schweiz, Tyskland og Cypern.

GOFLEX-projektet samler Aalborg Universitets Institut for Datalogi og 11 andre partnere fra Irland, Slovenien, Cypern, Schweiz og Tyskland. Med et samlet budget på over 83 mio. kr. skal de udvikle og afprøve teknologi til et mere kludetæppeagtigt grønt energimarked, hvor produktionen også kommer fra borgernes egne solceller og vindmøller.

Kontant belønning af fleksibiliteten er ét af værktøjerne, men projektet har også en ambition om at engagere private forbrugere, virksomheder og offentlige kunder i et GOFLEX-fællesskab om det bæredygtige formål.

- Vi skal tage ting, partnerne hver især tidligere har lavet, og gøre det til en fælles løsning, der kan alle tingene – og mere til. Målet er at understøtte vedvarende energi i distributionsnettet og skabe bedre balance mellem forbrug og produktion ved at gøre fleksibiliteten til en handelsvare, forklarer professor Torben Bach Pedersen fra Center for Dataintensive Systemer (Daisy) på Aalborg Universitet.

Noget for noget

Professor Torben Bach Pedersen, AAU.Aalborg-forskernes bidrag er netop teknologi, som tager små enheder af fleksibelt forbrug og puljer dem til pakker, som automatisk kan handles på eksisterende eller nye elmarkeder. Fleksibiliteten kan fx komme fra vaskemaskiner, elbiler eller industrielle processer, hvor strømforbruget kan forskydes til et mere belejligt tidspunkt. Det vil skabe bedre balance i distributionsnettet og reducere risikoen fra flaskehalse.

Selv om projektet altså appellerer til miljøvenligheden, er konklusionen fra tidligere forsøg, at der er nødt til at være en gulerod for forbrugerne.

- Folk vil ikke gøre det uden at få noget for det. Hvis det koster det samme, lige meget hvornår man bruger strømmen, og om man er fleksibel eller ej, så er der andre ting, der er vigtigere. Komforten, hvis du er almindelig forbruger, og hensynet til produktionen eller andet, hvis det drejer sig om en virksomhed. Så hvis du skal tage hensyn til et eller andet, så skal du have noget for det, konstaterer Torben Bach Pedersen.

EU-projektet bliver ledet af IBM’s forskningsafdeling i Irland, som i lighed med AAU har den nødvendige ekspertise i håndtering af meget store datamængder og desuden bidrager med løsninger til estimering af energiproduktion og forbrug på forskellige steder og tidspunkter.

Dansk projekt har banet vejen

Flere af de øvrige partnere kender Aalborg Universitet fra beslægtede EU-projekter som det rekordstore Arrowhead og det prisbelønnede MIRABEL, der begge har været med til at bane vejen for de planlagte europæiske testcases i det nye projekt. Det samme har det rent danske TotalFlex-projekt, som med støtte fra Energinet.dk er tyvstartet på at bringe fleksibilitetsfremmende teknologi ud i danske husstande og virksomheder.

- I det danske projekt har vi lavet små demonstrationer, og nu får vi så mulighed for at teste i rigtig stor skala sammen med et tysk, et schweizisk og et cypriotisk netselskab. Vi skal ned og lave demonstrationer i deres net med mange hundrede private og virksomhedsforbrugere, som skal kobles på og bruge den her teknologi. Forhåbentlig får vi så vist, at det kan fungere, så det bliver startskuddet til at komme videre og få det ud på markedet, siger Torben Bach Pedersen.

Det nystiftede spin-out-selskab Flexshape er tænkt som ramme om kommercialisering af de fleksibilitetsfremmende teknologier, som datalogerne i Center for Data-intensive Systemer har arbejdet på de seneste syv år.

Mens EU-partnerne i det nye GOFLEX-projekt lige har holdt kick-off møde i Irland, nærmer det danske TotalFlex-projekt sig afslutningen. Det bliver markeret med en teknologi-demonstration i forskerparken NOVI i Aalborg mandag den 28. november. Se invitation og program.

Fakta

Kontakt

Partnerne i GOFLEX til Kick-off hos IBM i Dublin.