Nye scanneteknikker skal opdage knogleskørhed og kræft i knoglerne hurtigere

Nye scanneteknikker skal opdage knogleskørhed og kræft i knoglerne hurtigere

Med fire millioner kroner i ryggen fra Det Obelske Familiefond vil en forskergruppe fra AAU og Aalborg Universitetshospital udvikle nye scanneteknikker til kortlægning af knoglestruktur og -omsætning hos patienter med diabetes, knogleskørhed, svulster i knogler og kronisk bugspytkirtelbetændelse.

Lagt online: 28.10.2014

Knoglerne er et væsentligt organ, som giver støtte til resten af kroppen. Imidlertid kan der opstå tilstande, hvor knoglernes kalkbalance påvirkes, eller hvor en kræftsygdom spreder sig til knoglerne, og det øger risikoen for knoglebrud og medfører livstruende udstrømning af kalk.

- Tidlig opsporing af svulster i knogler, knogleskørhed og risiko for knoglebrud er altafgørende for at kunne forbedre prognosen og livskvaliteten for disse patientgrupper.

Det fortæller professor Peter Vestergaard, der er leder af et nyt forskningssamarbejde mellem Endokrinologisk, Nuklearmedicinsk og Radiologisk Afdeling på Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital.

- Vi har indledt et samarbejde på tværs af tre specialer for at opbygge nogle nye scanneteknikker, der kan supplere eller erstatte de nuværende teknologier til diagnostik af knogleskørhed og kræftspredning til knogler, forklarer han.

Strømlinede forbedringer

Forskerne vil som udgangspunkt udvikle og afprøve tre scanningsteknologier, og skabe basis for at metoderne kan komme i brug i patientbehandlingen. I den forbindelse er der planlagt en række konkrete projekter.

For eksempel vil forskerne undersøge, om såkaldte QCT-scanninger kan erstatte traditionelle knogle-scanninger til diagnostik og udredning af knogleskørhed hos patienter med diabetes samt ældre med nydiagnosticeret knogleskørhed. Samme teknik vil blive anvendt til at kortlægge sammenhængen mellem knoglestatus og MR-bestemt bugspytkirtelfunktion hos patienter med kronisk bugspytkirtelbetændelse. Andre projekter skal teste anvendeligheden af PET-CT scanninger for spredning til knoglerne ved høj-risiko prostatakræft.

- Udfordringen er i dag, at med de nuværende metoder opdages knogleskørhed og spredning af kræft til knoglerne ofte relativt sent. Vores sigte er derfor med projekterne at undersøge og dokumentere, om de traditionelle udredningsprogrammer med knoglebiopsier, DXA-scanninger og CT-scanninger kan strømlines og erstattes med mere moderne PET-CT, MR- og QCT-teknologi, forklarer professor ved Nuklearmedicinsk Afdeling, Lars Jelstrup Petersen.

Ny viden om nydannelse af knogler

Det samlede projekt er netop blevet støttet med fire mio. kroner fra Det Obelske Familiefond.

- Vi er meget glade for, at Det Obelske Familiefond har valgt at støtte dette vigtige område, som har store perspektiver for patienter med kræftformer, hvor der er spredning til knoglerne samt patienter med knogleskørhed og kronisk bugspytkirtelbetændelse. Vi ved, at jo tidligere vi kan diagnosticere disse ting, jo større er chancen for, at vi kan sætte ind med en effektiv behandling, siger overlæge ved Radiologisk Afdeling og Mech-Sense, Jens Brøndum Frøkjær.

Peter Vestergaard tilføjer, at teknologien også vil give lægerne mulighed for at studere, hvordan knoglerne nydannes, hvilket man ikke har kunnet hidtil. Dermed kan man følge, hvordan f.eks. medicin for knoglerne virker, ligesom man vil kunne undersøge knoglevævet i meget højere opløsning end tidligere, og dermed få en bedre forudsigelse af vævets styrke.

De tre afdelinger på Aalborg Universitetshospital har alle stor forskningsmæssig erfaring fra nationale og internationale projekter, og er i forvejen involveret i en række projekter relateret til billeddiagnostik og knoglesygdomme.

Fakta

Forskningsprojektet løber over de kommende tre år og har et samlet budget på 17 mio. kr. Det Obelske Familiefond støtter projektet med 4 mio. kr., mens Aalborg Universitet medfinansierer med 1,4 million.

Ansvarlige for projektet er professor Peter Vestergaard, Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, professor Lars Jelstrup Petersen, Nuklearmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og overlæge Jens Brøndum Frøkjær, Radiologisk Afdeling og Mech-Sense, Aalborg Universitetshospital.

Kontaktoplysninger

Peter Vestergaard
Professor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet, overlæge, ph.d., dr.med., Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Tlf.: 97 66 36 73 / E-mail: p.vestergaard@rn.dk