Maritime droner skal skabe eksportsucces i Danmark

Maritime droner skal skabe eksportsucces i Danmark

Potentialet for droner til søs er stort, men indtil nu har anvendelsen været begrænset. Virksomheden Little Smart Things, DTU Space og Aalborg Universitet har fundet en teknologi for automatisk landing med droner, der er så nyskabende, at Innovationsfonden nu investerer 5 mio. kr. i projektet.

Lagt online: 18.12.2014

Søredning, isovervågning, piratadvarsel og miljøundersøgelser er nogle af de områder, hvor der hvert år bruges millioner på sejlads og flyvninger nationalt såvel som internationalt. Mange af disse opgaver kan erstattes med civile droner, men det kræver, at dronerne kan lande på små skibe uden landingsdæk. Indtil nu har det selv for særligt uddannede dronepiloter været for svært at lande droner sikkert på mindre skibe i fart. Parterne i det nye projekt vil videreudvikle droner til at udføre netop denne svære manøvre fuldautomatisk.

Målet er at gøre en drone på under to kilo i stand til at lande på et meget lille område, der er i bevægelse. Dronen er et fastvingefly og bygger på Little Smart Things’ ”Cumulus One”-fartøj. Modsat helikoptere kræver almindelige fly som regel en landingsbane, men Cumulus One er i stand til at lave en vertikal nedstigning. Kombineres det med avanceret GPS-teknologi og et nytænkt navigationssystem, vil det blive muligt at fuldautomatisere skibslanding på meget små arealer og med høj præcision. Det betyder, at dronen kan bruges på mindre civile fartøjer som handelsskibe, redningsskibe og andre skibe uden helikopterdæk eller andre landingsfaciliteter.

- Det er vigtigt at kunne planlægge og udføre en flyvning meget præcist, når droner opererer i byer, tæt på broer og vindmøller, i lufttrafik eller i vanskelige vindforhold. Vi vil benytte nye metoder til at fastlægge præcise landingsmønstre for Cumulus One-dronen, så den kan lande uden hjælp fra en dronepilot, forklarer lektor Anders la-Cour Harbo fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- Projektet er specielt, fordi det kobler højt specialiseret viden på tværs af universiteter, og kombineret med Little Smart Things droner skaber det helt nye muligheder. Maritim brug af droner har længe være et område uden effektive civile løsninger, men det kan vi lave om på med dette projekt, fortæller Esben Nielsen, direktør i Little Smart Things.

Little Smart Things har base i Nexø på Bornholm og blev stiftet i januar 2013. På bare halvandet år har virksomheden udviklet Cumulus One, som er det tekniske fundament for projektet.

- Præcis navigation og positionering af mini-droner er særdeles interessant for DTU Space DroneCenter. I dag er der nogle navigations-udfordringer over hav, som kan gøre det svært at nå op på tilstrækkelig nøjagtighed. Derfor er dette projekt ideelt for vores forskning og for dronecentrets aktiviteter, siger forsker Jakob Jakobsen, DTU Space.

Det er første gang, Innovationsfonden uddeler midler på Bornholm, og projektet skal bidrage til en positiv udvikling, hvor højteknologi udvikles i et udkantsområde. Samtidig vil projektet gøre Danmark førende internationalt inden for civile droner til maritim brug.

Kontaktoplysninger

  • Little Smart Things ApS, Nexø, direktør Esben Nielsen, tlf. 2682 9309.
  • Aalborg Universitet, lektor Anders la-Cour Harboe, tlf. 2429 2720.
  • DTU Space, Kongens Lyngby, forsker Jakob Jakobsen, tlf. 4525 9778.
  • Innovationsfonden, presse- og mediechef Thomas Bjerre, tlf. 6190 5019, thomas.bjerre@innofond.dk.

Fakta

Budget: 8,5 millioner kr.
Innovationsfondens investering: 5 millioner kr.
Varighed: 2 år.

Læs mere om alle de nye højteknologiske projekter, som Innovationsfonden støtter med 167 millioner.