Årets forfatter 2014: Lars Andersen

Årets forfatter 2014: Lars Andersen

Lars Andersen, forfatter af "Scavenius-Affæren. En historie om privatliv, politik og moral i 1800-tallets København" er kåret til Årets Forfatter 2014 på Aalborg Universitetsforlag

Lagt online: 26.11.2014

Den flamboyante godsejer Jacob Scavenius var i 1880’erne minister for kirke- og undervisningsvæsenet. Han var desuden hovedpersonen i årtiets største skandalesag, da han ved folketingsvalget i 1887 blev beskyldt for at besøge en prostitueret i Knabrostræde i København. Skandalen rystede den sociale orden i samfundet, hvor borgerskabet hyldede kristendom, moral, og ægteskab – og samtidig lukkede øjnene for en voksende prostitution.

”Scavenius-Affæren” tager afsæt i denne sag, der involverede folk fra forskellige samfundslag: Biskopper og ministre fra de højeste kredse såvel som prostituerede og småsvindlere fra Københavns skyggeverden. Sagen fik et retsligt efterspil i form af en langvarig injuriesag med politiske undertoner og bestikkelse af vidner. Bogen diskuterer hele sagens betydning for Jacob Scavenius’ politiske karriere, der endte dramatisk med afskedigelse i sommeren 1891.

Skandalen stillede datidens magthavere i et dilemma: På den ene side var det nødvendigt at forsvare kristen moral og ægteskab mod brandesianisme og fritænkeri. På den anden side var det nødvendigt at beskytte offentlige personers privatliv mod at blive brugt som våben i en politisk kamp.

Forfatteren Lars Andersen, f. 1974, er ph.d. og lektor i historie ved Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet. Han har skrevet en række artikler om velfærdsstatens og socialpolitikkens historie, senest som bidragsyder til værket ”Dansk Velfærdshistorie I-VI” (2010-2014). Desuden er han forfatter til bogen ”Balancekunstneren. Harald Westergaard, kirkesagen og det sociale spørgsmål 1878-1907” (2012).

Bogen er den første udgivelse i serien "Studier i historie, arkiver og kulturarv".

Yderligere information

Lars Andersen, lektor, Institut for Kultur og Globale Studier, la@cgs.aau.dk, tlf. 9940 8402