Forbrydelsens ansigt nomineret til Årets Historiske Bog 2013

Forbrydelsens ansigt nomineret til Årets Historiske Bog 2013

I bogen Forbrydelsens ansigt skrevet af Poul Duedahl fra Institut for Kultur og Globale Studier møder vi en række barske og ofte rørende og rystende menneskeskæbner, som på forbryderbilleder er fastholdt i en brøkdel af et sekund. Fotografierne stammer fra forbryderalbums fra perioden 1850-1920, da det danske politi begyndte at anvende tvangsfotografering af lovovertrædere. Bogen er nomineret til Årets Historiske Bog 2013.

Lagt online: 20.12.2013

Når man bladrer i de efterladte forbryderalbums, står man ansigt til ansigt med ægte skæbner, som ofte levede deres liv i den kriminelle underverden, på kanten af normalsamfundet. Det er mennesker og miljøer, som vi normalt ikke stifter bekendtskab med – oven i købet i en periode, hvor det ellers var forbeholdt velhavere at lade sig fotografere.

I bogen får vi bl.a. historien om gerningsmanden bag nedbrændingen af politikeren Balthazar Christensens gård, om den forhenværende justitsminister P.A. Albertis fængselsophold og om den senere statsminister Thorvald Staunings besøg hos en århusiansk prostitueret. Den fortæller om stifteren af Nordisk Film og hans kriminelle fortid, om digteren Johan Skjoldborgs ægteskab med et offentligt fruentimmer og om de sidste henrettelser med økse i Danmark.

Bogen fortæller også om udvisningen af en dansk anarkistleder, om drabsforsøget på en dommer og om afsløringen af en tysk spion, der brugte usynligt blæk – foruden historierne om en lang række tiggere, alfonser, løsagtige kvinder og cykeltyve.
Se anmeldelsen af bogen: http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b261301.htm

Årets Historiske Bog 2013

Hvert år uddeles en pris til Årets Historiske Bog. Det er Dansk Historisk Fællesråd og www.historie-online.dk, der står bag. Det er historie-online’s brugere, der nominerer kandidaterne til Årets Historiske Bog i årets løb. Nomineringsperioden sluttes i forbindelse med den årlige bogmesse i Forum i november, og derefter træder nomineringskomiteen sammen og udvælger de fem bøger, der skal med i afstemningen. Komiteen bestræber sig på bredde i såvel genrer som perioder.

Der er sponsorbidrag fra Krista og Viggo Pedersens Fond, Det Kongelige Bibliotek og Kulturministeriet. Prisen er på 25.000 kr. og overrækkes af kulturministeren.

De nominerede bøger kan ses på http://www.historie-online.dk/nyt/boger/aaretsbog/bogstem_2013.htm, hvor det også er muligt at stemme. Afstemningen afsluttes den 31. januar 2014. Prisen overrækkes i februar 2013.

Yderligere information

Lektor Poul Duedahl, Institut for Kultur og Globale Studier, duedahl@cgs.aau.dk, tlf. 99409141, mobil 30891657