International hæder til AAU-energiprofessor

Energiprofessor Marco Liserre modtager nu den internationale ingeniørsammenslutning IEEE’s højeste anerkendelse for sine bidrag til forbedringer af den vedvarende energiproduktion. Mere end 100 flittigt citerede videnskabelige artikler og masser af fremragende forskningsresultater inden for vedvarende energisystemers tilslutning til el-nettet er blandt begrundelserne for den prestigefyldte udnævnelse til IEEE-fellow.

Lagt online: 06.12.2012

- Det er en ære at blive IEEE-fellow i en alder af 38, men pålægger mig også et stort ansvar over for IEEE og de forskerkollegaer, der har vurderet mig værdig til så prestigefyldt en udnævnelse. Da jeg begyndte at forske og være aktiv i det internationale miljø omkring elektro- og elektronikingeniører, som for en stor dels vedkommende er organiseret i IEEE, kunne jeg ikke en gang drømme om at opnå så prestigefyldt en hæder, siger professor i effektelektronik Marco Liserre.

Men hæderen er helt fortjent, mener professor Frede Blaabjerg fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

Tidlig udnævnelse

Han er selv IEEE-fellow og står bag indstillingen af Marco Liserre.

- Det er helt unikt, at Marco bliver IEEE-fellow i så ung en alder, for typisk er man 10 eller 20 år ældre, når man bliver udnævnt – det er under 1 %, der i så tidlig en alder når denne hæder, men jeg er ikke overrasket. Fra start var hans evne som forsker og hans organisatoriske talenter åbenlyse, og de mange gode forskningsresultater, som han opnået, viser, at han i den grad har gjort brug af sine talenter, og det glæder mig meget, at han nu bliver udnævnt til IEEE-fellow, siger Frede Blaabjerg.

IEEE har 385.000 medlemmer fra 160 lande, men kun et absolut fåtal får den ærefulde titel som IEEE-fellow. Titlen gives kun til personer, der har ydet en ekstraordinær indsats på deres fagområde, og det har italiensk-fødte Marco Liserre. Betydningen af hans forskning indenfor effektelektronik bevises blandt andet af de mere end 100 hyppigt citerede videnskabelige artikler, han står som forfatter af. Men også af hans bog ”Grid Converters for Photovoltaics and Wind Power Systems”, som for øjeblikket har stor indflydelse på forskningsområdet omkring integration af vedvarende energi til nettet. Bogen er nemlig den første bog, der komplet beskriver hele rækken af de muligheder, der er, når eksempelvis solceller skal levere strøm ud på el-nettet.

Store forventninger

Marco Liserre har helt bevidst ikke ”kun” været beskæftiget med forskningen inden for sit område.

- For at få inspiration har jeg altid bestræbt mig på også at beskæftige mig med andre områder end de områder, jeg forsker i. Den mest prominente er opbygningen af det videnskabelige tidsskrift Industrial Electronics Magazine, og det glæder mig at se, at min tilgang er blevet anerkendt – og endda meget tidligere end jeg havde forventet, og jeg håber, at jeg vil kunne leve op til de store forventninger, der nu er til mig efter udnævnelsen, siger Marco Liserre.

Frede Blaabjerg er ikke i tvivl om, at Liserre nok skal leve op til forventningerne.

- Bare se arbejdet med tidsskriftet, som virkelig har fået stor succes. Hurtigt har tidsskriftet fået en stor troværdighed, og det er i løbet af ganske få år blevet en stor anerkendelse at få bragt sine videnskabelige artikler i tidsskriftet, som der ofte citeres fra, og jeg er sikker på, at Marco fortsætter sit gode arbejde, siger Frede Blaabjerg.

Marco Liserre er i dag tilknyttet Centret for Pålidelig Effektelektronik (Corpe), ved Institut for Energiteknik, som bl.a. er støttet af Det Strategiske Forskningsråd og Det Obelske Familiefond.

Kun fem andre forskere med tilknytning til AAU kan smykke sig med IEEE Fellow titlen. Det er energiprofessor Frede Blaabjerg, energiprofessor Remus Teodorescu, direktøren for Aalborg Universitets Center for TeleInfrastruktur, professor Ramjee Prasad, professor emeritus Jørgen Bach Andersen fra Institut for Elektroniske Systemer samt datalogiprofessor Christian S. Jensen.

Yderligere oplysninger og kontakt:

• Mere information om IEEE’s Fellow Program.
• Professor Marco Liserre, 51 42 15 14
• Professor Frede Blaabjerg, 21 29 24 54