IKT-pris og branche-ros til professor i sundhedsteknologi

Topnavne fra den danske it-branche udpegede vinderen, og stjerneskuespilleren Mads Mikkelsen stod for kåringen, da professor og serie-iværksætter Steen Andreassen fra Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi torsdag aften fik overrakt den nordjyske IKT-branches prestigefyldte BrainsBusiness Award.

Lagt online: 17.11.2011

Professor Steen Andreassen har været med til at opbygge en sundhedsteknologisk nordjysk erhvervsklynge gennem etablering af en række virksomheder, som udspringer af Aalborg Universitets forskning i medicinske beslutningsstøttesystemer. Systemerne udnytter teknologi til at redde liv, fordi de hjælper læger og andet sundhedspersonale med at træffe de korrekte valg om eksempelvis dosering af antibiotika og respiratorhjælp til intensivpatienter.

Steen Andreassen var beæret over hæderen, men han delte den fluks med både universitetskolleger og virksomhedspartnere:

- Tak til de mange på universitetet, der gennem årene har været kreative og er kommet med ideer. Jeg vil også gerne sige tak til de mennesker, der er ansat i de virksomheder, hvor jeg har været heldig at have en finger med i spillet. De har været i stand til at tage den viden og de idéer, og omsætte det til noget, der ikke bare er til glæde for Nordjylland men for mange mennesker over hele verden, fordi det for de flestes vedkommende er eksportvirksomheder, sagde Steen Andreassen.

Ligheder mellem skuespilleren og sundhedsprofessoren

I forbindelse med overrækkelsen fremhævede de danske it-eksperter i dommerpanelet netop, at prismodtager Steen Andreassen i lighed med den prisoverrækkende skuespiller Mads Mikkelsen har været i stand til at komme ud over rampen til resten af verden med sin viden og kunnen. Det bliver der nu en meget konkret ny mulighed for, eftersom en del af prisen er et gavekort på en innovationsrejse, som ifølge professoren meget vel kan tænkes at føre ham til et projekt i Salt Lake City.

Med sig fra Award-festen fik Steen Andreassen også en skulptur samt en god følelse af at være værdsat:

- Vi er alle sammen glade for at få påskønnelse for det, vi laver, og det her er en meget kontant og eksplicit form for påskønnelse. Nogle gange, når jeg går og roder med mine forskningsprojekter, føler jeg mig lidt som en tvangsneurotiker. Det projekt, jeg bruger mest tid på lige nu, startede jeg på tilbage i sommeren 1994, så det tager lang tid. Man skal være lidt tosset for at gøre det, men det er godt, når tingene falder i hak, sagde Steen Andreassen.

 

Yderligere oplysninger og kontakt:

• Mere information om BrainsBusiness og BrainsBusiness Award.
• Professor Steen Andreassen, Center for Modelbaseret Medicinsk Beslutningsstøtte, mobil 2630 7042.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, mobil 2340 6554.

Uddrag fra begrundelsen for at indstille Steen Andreassen til prisen:
"Steen Andreassen er en af Nordjyllands markante innovative ildsjæle inden for det sundhedsteknologiske IKT-område. Med sin forskning i medicinske beslutningsstøttesystemer og sine entreprenante idéer har han sat et eftertrykkeligt aftryk på den industrielle nordjyske IKT-udvikling. Steen har arbejdet på udviklingen og kommercialiseringen af fire medicinske beslutningsstøttesystemer og har hertil tiltrukket betydelige midler fra EU, Forskningsråd og danske industrivirksomheder. Han har bl.a. været arkitekten bag MUNIN, et system til diagnosticering af neuromuskulære lidelser og været arkitekten bag Glucosafe, et system til brug for regulering af blodsukker hos patienter på intensivafdelinger. Han har været arkitekten bag systemet TREAT, der kan give betydeligt bedre antibiotikabehandling af alvorlige infektioner, en opfindelse der blot i Danmark kan spare over 1000 liv om året. Endelig har han været ansvarlig for udviklingen af INVENT, der fokuserer på at opnå et bedre beslutningsgrundlag for behandling af patienter med respiratoriske sygdomme."