Grøn IKT til debat blandt forskere, myndigheder og industri

Grøn informations- og kommunikationsteknologi (IKT) er et af tidens mest interessante emner, når det handler om udviklingen inden for teknologi og services – så interessant, at folk fra flere kontinenter om få dage samles i Ballerup for at blive opdateret på den nyeste viden om grøn IKT.

Lagt online: 19.11.2010

Når den internationale konference "Green ICT" skydes i gang torsdag, er det med folk fra både industrien, det politiske liv og forskningsverdenen, og ifølge en af arrangørerne, professor Knud Erik Skouby, går diskussionerne i to retninger:

- Der er to store aspekter. Dels er der industrien, der især har fokus på, hvordan man kan producere udstyr og tjenester mere grønt, og dels er der utroligt megen snak om, hvordan man i andre sektorer kan bruge informations- og kommunikationsteknologi til at minimere energiforbruget i samfundet som helhed. Og vi kigger på begge dele, fortæller Knud Erik Skouby fra forskergruppen CMI (Center for Communication, Media and Information Technologies) på Aalborg Universitets afdeling på Universitetscampus Ballerup.

"Green ICT" er CMI's tredje internationale konference og ligger i forlængelse af forskergruppens generelle arbejde med mobil- og it-teknologiers samspil med resten af samfundet. Det handler om at udvikle nye tjenester og skabe idéer, der kan anvendes, og netop her er grøn IKT et stort udviklingsområde, fordi der er nærmest uudtømmeligt mange måder at anvende IKT til effektivisering og miljøvurderinger.
- Man kan for eksempel kigge på livscyklussen i mobilindustrien, både i produkterne og med hensyn miljøvenlig emballage, brugsanvisninger til download i stedet for papirhæfter og så videre. I vores forskning beskæftiger vi os med produkter til industrien, med regulering og med den bagvedliggende politik, og jeg ser frem til nye input om, hvordan de forskellige sektorer kan blive mere dynamiske, siger Knud Erik Skouby forud for konferencen.

Fra sit løbende samarbejde med industrikontakter ved professoren, at man mange steder er i færd med at formulere politikker og retningslinjer for brugen af grøn IKT. Det samme gælder for IT- & Telestyrelsen, der har arbejdet på at gøre Danmark til et foregangsland på området, også med tanke på OECD's internationale anbefalinger. Derfor er konferencen lagt an, så man blandt de to dages temaer finder oplæg og debatter om energibesparende teknologier som intelligente trafiksystemer, om IKT's påvirkning af miljøet, om forretningsmodeller for grøn IKT og om forholdet mellem nationale politikker og praktiske tilgange.

- Det er klart vores håb, at man ved at samle alle parter ved sådan et arrangement kan give anledning til bedre forståelse og nye samarbejder mellem industri, forskning og myndigheder. På sigt arbejder vi også på at skabe en interessegruppe og få nye input til udviklingen af undervisningen på vores uddannelser, siger Knud Erik Skouby.

På konferencen vil et af de konkrete diskussionseksempler være, hvordan informations- og kommunikationsteknologi kan bruges til at understøtte tankerne i elbil-bevægelsen. Desuden er der international debat om den politiske regulering, og en gruppe unge ghanesiske forskere giver emnet et ulands-perspektiv. Bland oplægsholderne er IT- & Telestyrelsen, DONG, Teknologisk Institut og teleindustrien. Konferencen "Green ICT – the 3rd International CMI Conference" afholdes den 25. og 26. november på Aalborg Universitets afdeling på Universitetscampus Ballerup, Lautrupvang 1A, og er arrangeret af CMI/CTiF Copenhagen, CWMC-projektet og CAMMP-projektet.

Yderligere information:

  • Professor Knud Erik Skouby (billedet), CMI, AAU i Ballerup, tlf. 99 40 71 97, mobil 20 41 35 83
  • Fuldmægtig, Katja Kristensen, CMI, AAU i Ballerup og projektadministrator for CWMC, tlf. 99 40 36 65, mobil 28 10 65 26
  • Læs mere om CMI (Center for Communication, Media and Information Technologies) på AAU i Ballerup, og om CWMC (Copenhagen Wireless and Mobile Consortia)
  • Læs mere om konferencen om tilmeld via http://conf.cmi.aau.dk/
  • Læs mere om OECD's anbefaling om brugen af grøn IT