Energiprofessor skal rådgive kinesiske studerende og forskere

Kinesiske studerende og forskere får mulighed for at trække på danske spidskompetencer på energiområdet, når professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik i denne uge udnævnes til rådgivende professor ved Zhejiang Universitet i millionbyen Hangzhou syd for Shanghai.

Lagt online: 12.11.2009

Selv om det kinesiske universitet med over 39.000 fuldtidsstuderende og 8.400 ansatte er omfangsmæssig storebror, ønsker kineserne at organisere sig til tættere samarbejde med AAU’s forskning på energiområdet. Det sker som led i universitetets generelle bestræbelser på at opbygge relationer til førende internationale forskningsmiljøer, oplyser prodekan Mark Dehong Xu fra Zhejiangs ingeniørfakulteter:

- Vores system med rådgivende professorer bunder netop i et ønske om at styrke samarbejdet mellem universiteterne. Antallet af rådgivende professorer er begrænset, fordi vi kun inviterer verdensførende forskere på de enkelte områder til at indtage den ærefulde position. Vi forventer, at de inviterede professorer vil besøge os regelmæssigt for at give forelæsninger og være med
til at vejlede vores studerende, forklarer Mark Dehong Xu.

Lærerigt for alle parter

Zhejiang Universitets historie kan føres tilbage til 1897, og selv om senere fusioner og reformer har ændret fundamentalt på dets virke, er det en af de ældste kinesiske vidensinstitutioner. Indenfor ingeniør-videnskab ligger Zhejiang placeret i den bedste gruppe på den interne kinesiske universitets-rankingliste, så Frede Blaabjerg er beæret over udnævnelsen og det gode selskab. Men han lægger først og fremmest vægt på, at der følger helt reelle opgaver med titlen.

 

- Jeg skal derud med jævne mellemrum for at vejlede og give forelæsninger, og jeg ser især frem til samarbejdet med de eminent dygtige kinesiske ph.d.-studerende. Jeg regner også med, at nogle af deres forskere vil komme til Aalborg og være en del at vores stærke forskningsmiljø. Det giver mig samtidig mulighed for på tæt hold at følge med i udviklingen på energiområdet, hvor der i disse år sker en hel masse i Kina, siger Frede Blaabjerg.

Første chance for at tage udviklingen i øjesyn får han allerede i denne uge, når han i forbindelse med udnævnelsen er på besøg og foredragstur i Kina. Udover aktiviteterne på universitetet skal han besøge flere kinesiske virksomheder, som arbejder med vindkraft og energi, samt være hovedtaler på energi-konferencen China Power Supply Society Conference i Xiamen.Fakta og kontakt

  • Aalborg Universitet og Zhejiang Universitet har en mangeårig tradition for samarbejde, som nu styrkes yderligere. Aalborg-forskerne har blandt andet præsenteret kinesiske kolleger for succesfulde danske erfaringer med problem-baseret læring.
  • Zhejiang Universitet administrerer 14 nationale laboratorier, to nationale forskningscentre og tre nationale teknologicentre på ingeniørområdet. Antallet af fuldtidsstuderende overstiger 39.000. Blandt de 8.400 ansatte er der 13 medlemmer af det kinesiske videnskabelige akademi og 13 medlemmer af det kinesiske ingeniørakademi.
  • Aalborg Universitet er internationalt anerkendt for en unik projekt-baseret studieform og for evnen til at skabe tætte bånd til det omgivende samfund og erhvervsliv. AAU har i sit 35. jubilæumsår over 15.000 indskrevne studerende. De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter har over 6.500 studerende og 500 ph.d.-studerende fordelt på 15 forskellige institutter.
  • Professor Frede Blaabjerg, Institut for Energiteknik, AAU, mobil 2129 2454.