Ny SBi-anvisning om dimensionering af glas i klimaskærmen

På trods af at glas er et meget populært byggemateriale, har der manglet både danske og europæiske normer for, hvordan man dimensionerer glas i klimaskærmen. Det er der nu rettet op på med den ny SBi-anvisning 215: Dimensionering af glas i klimaskærmen.

Lagt online: 23.11.2008

Anvisningen opfylder dermed et stort behov hos byggeriets aktører, der har efterlyst et fælles sæt danske retningslinjer. Emnerne i anvisningen er dimensionering af vinduer, facader og tage. De skal dimensioneres, så de kan tåle både kraftige vindstød og vinterens snemængder. Anvisningen indeholder de informationer, man normalt finder i en norm, ligesom man kan finde andre nyttige oplysninger om dimensionering af glas.

Fremtidssikrede regler

"Anvisningen er fremtidssikret på den måde, at den bygger på de principper, som en kommende CEN-standard forventes at bruge. De værdier, der skal fastsættes for danske forhold, når CEN-standarden er klar, kan man derfor fastsætte ved hjælp af den nye anvisning", siger forskningschef Niels-Jørgen Aagaard.

Anvisningen er udarbejdet i overensstemmelse med DS 409:2006: Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner og vil også uden videre kunne bruges i forbindelse med Eurocodes med tilhørende danske annekser.´

Konkrete eksempler

I anvisningen kan man læse om de forskellige glastyper: Floatglas, hærdet glas og varmforstærket glas, hvor floatglas er udgangspunkt for næsten alt det glas, der bruges i byggeriet i dag. Desuden er der konkrete eksempler på, hvordan man dimensionerer forskellige rudetyper forskellige steder i klimaskærmen:

  • stor termorude i ydervæg 
  • stor termorude med lamineret glas i ydervæg 
  • lille termorude i ydervæg 
  • termorude med lamineret glas i tag.

Anvisningen omfatter ikke dimensionering af egentlige glaskonstruktioner som glasgulve og glasværn og heller ikke glaskonstruktioner, der optager last fra andre konstruktionsdele.

SBi-Anvisningen kan købes både som e-bog og i papirudgave.

Læs mere om SBi-anvisning 215: ' Dimensionering af glas i klimaskærmen på sbi.dk'. Her kan anvisningen købes som e-bog og i papirudgave.

Yderligere oplysninger