Europæisk pris for livslangt fokus på vedvarende energi

Professor Frede Hvelplund har i mange år været en af de mest aktive forskere i og fortalere for den vedvarende energi, og han har sat sit præg på energidebatten siden 1970’erne. Onsdag modtager han den europæiske Solar Prize 2008 for sin indsats.

Lagt online: 02.12.2008

Når professor Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet onsdag går på podiet for at modtage Solar Prize 2008, er det en af de mest prestigefyldte priser på vedvarende energi-området. Prisen uddeles af Eurosolar, som er den mest kendte og aktive sammenslutning af europæiske organisationer, der arbejder for solenergi, men også for andre typer vedvarende energi som vindenergi, bioenergi og bølgekraft.

Frede Hvelplund modtager prisen “Special Award for Extraordinary Individual Commitment” for sit personlige engagement i vedvarende energi, både som forsker, energiplanlægger og som aktiv deltager i energidebatten siden 1970’erne. I sin begrundelse understreger Eurosolar-komitéen den rolle, Frede Hvelplund har spillet i at gøre Aalborg Universitet til pioner for den vedvarende energisektor i Danmark.

Frede Hvelplunds forskning analyserer blandt andet forholdet mellem energipolitik, offentlig regulering og grøn økonomi. Et tema, der på forskellig vis kendetegner mange af hans forskningsinitiativer, er politiske processer, der kan decentralisere energiløsningerne. Hvelplund har i flere af sine mange bogudgivelser påpeget det demokratiunderskud, der findes i energisektoren, og påvist de økonomiske gevinster, samfundet kan høste ved gennem en innovativ demokratisk proces at skifte til vedvarende energikilder og energibesparelser.

- Jeg er meget glad for Solar-prisen, fordi den gives til aktiviteter, der ligger i grænselandet mellem forskning og deltagelse i energidebatten. Det at ville noget og at arbejde for det videnskabeligt, forklarer professor Frede Hvelplund. Han glæder sig også over det skulderklap, prisen er til AAU’s Institut for Samfundsudvikling & Planlægning og til instituttets forskningsgruppe i energiplanlægning, der også er involveret i Sustainable Energy-uddannelsen.

Eurosolar har siden 1994 uddelt priser til myndigheder, organisationer og enkeltpersoners indsats for den vedvarende energi. Frede Hvelplund modtager sin pris ved en højtidelighed i Berlin onsdag den 3. december 2008.

Yderligere informationer og foto

  • Professor Frede Hvelplund, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, AAU, tlf. 99 40 83 80
  • Generel pressekontakt: Tor Bagger Elmegaard, journalist, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 99 40 96 44, mobil 20 73 68 45
  • Mere om Eurosolar og European Solar Prizes