Ny professor ser på forsyningskæder og IT

Kan danske virksomheder få mere værdi af investeringer i IT ved at arbejde anderledes og nyskabende, når de udvikler deres forretningsprocesser – og dermed klare sig bedre i den globale konkurrence? Ja, mener AAU's Center for Industriel Produktion (CIP) og Danfoss, men det kræver både forskning og udvikling. De to parter finansierer derfor sammen et nyt forskningsprofessorat.

Lagt online: 13.11.2007

De globalt set største danske produktionsvirksomheder har erkendt, at forretningsudvikling og IT går hånd i hånd, men at der også er brug for nye vinkler på at forene det univers i en global sammenhæng. Danfoss' direktør for global information solutions, Jens Hartmann, udtrykker en af virksomhedens aktuelle, konkrete udfordringer således:

- Vi har globalt 20.000 medarbejdere, hvoraf 10.000 har adgang til en pc. Hvordan kan vi høste mere af al den viden medarbejderne genererer? Og få mere kvalitet og speed i vores forretningsudvikling? Vi får betydelig større løsningshastighed, hvis vi kombinerer den viden, vores 400 IT-folk har, med den viden vores forretningsfolk har, siger han.

AAU og Danfoss finansierer i fællesskab et fem-årigt forskningsprofessorat under overskriften Business Process Innovation, dvs. fornyelse af forretningsprocesser. Som forskningsprofessor er udpeget den 44-årige civilingeniør og lektor ved Handelshøjskolen i Århus, Charles Møller. Han er uddannet elektroingeniør, har taget en ph.d. og har som konsulent erfaring med at udvikle og implementere ERP-systemer (Enterprise Ressource Planning). Hans tiltrædelsesforelæsning finder sted den 16. november 2007. Hidtil har IT og supply chain management forskningsmæssigt været to separate verdener, og det nye forskningsprofessorat bliver første gang man kombinerer de to områder i så stor skala i Danmark. CIP's kernekompetencer inden for supply chain og innovation bliver med det nye professorat suppleret med IT-kompetencer personificeret af Charles Møller.

Business Process Innovation fokuserer på de største danske globale producenter, men langt flere kommer til at nyde gavn af den viden, projekterne generer, vurderer Charles Møller.
- Vi forventer, at flere mellemstore virksomheder bliver tvunget til at tænke i global produktion inden for de næste år, og så bliver det også nødvendigt for dem at koble IT-investeringerne tæt sammen med udvikling af globale forsyningskæder. Jeg tror også, at andre sektorer som servicevirksomheder, banker og andre finansielle virksomheder kan lære af industrien. Inden for industri har man altid været tvunget til at være effektiv på grund af konkurrencen. Lean er et godt eksempel på hvordan ideer fra industriel produktion bevæger sig over i andre brancher, siger Charles Møller, der holder tiltrædelsesforelæsning på fredag.

Yderlige oplysninger

  • Professor Charles Møller, Center for Industriel Produktion, AAU, tlf. 96 35 71 01, mobil 61 67 77 86
  • Forelæsningen finder sted i Fibigerstræde 16, Aalborg, lokale 1.208 kl. 14-15.00. CIP er efterfølgende vært ved en reception. Tilmelding til Pia Lund (pl@production.aau.dk eller tlf. 96 35 89 34)