10 år med succesfuldt, innovativt samarbejde

Det europæiske ECIU-konsortium af innovative universiteter er klar til at fejre sin 10-års-fødselsdag. AAU er det eneste danske universitet, der er med i Europas største og mest integrerede universitetssamarbejde.

Lagt online: 25.10.2007

Ca. en halv million studerende og omkring 40.000 videnskabelige medarbejdere tegner udadtil det, der i praksis er Europas største og mest integrerede universitetssamarbejde. ECIU står for European Consortium of Innovative Universities, og konsortiet har nu igennem 10 år arbejdet sammen for blandt andet at udvikle innovative kompetencer i verdensklasse, skabe internationalt samarbejde og uddannelser på tværs af landegrænser, lærerig udveksling af medarbejdere og kommercialisering af opfindelser.

Aalborg Universitet (AAU) deltager som det eneste danske universitet i det store netværk af unge universiteter, der omfatter elleve universiteter i Europa samt tre associerede universiteter i Rusland, Mexico og Australien, og det, der i især binder parterne sammen, er det stærke fokus på innovation. Gennem de ti år, der nu er gået, siden ECIU blev stiftet, er der blandt andet blevet oprettet fem Joint European Master-uddannelser og tre af de højt profilerede Erasmus Mundus-programmer. Det er faktisk lykkedes for ECIU at få Erasmus Mundus-godkendt alle de forløb, man har ansøgt om, selvom udvælgelsesprocessen er kendt for at være meget hård. Den seneste godkendelse er givet til AAU sammen med Strathclyde University i Glasgow og Technische Universitet Hamburg-Harburg (TUHH), som i sommeren 2008 kan åbne den nye fælles uddannelse i Global Innovation Management, der trækker på forskellige discipliner som forskning, teknologi, organisationsteori, forretningsstrategi og marketing.

Et andet stort projekt, som AAU er involveret i via ECIU, er arbejdet med at etablere et nyt stort universitet i den koreanske havneby Pyeongtaek. Dette nye initiativ er en del af ECIU’s nye mission om “taking Europe to the world”.

ECIU fejrer sin 10-års-fødselsdag d. 1. og 2. november på Twente Universitet i Holland, hvor det stiftende møde blev holdt for 10 år siden, og i den anledning deltager også de personer, som dengang ”stod fadder” til det nu så succesfulde samarbejde.

Fakta

  • ECIU består af Aalborg Universitet, Technische Universität Hamburg-Harburg (Tyskland), Universidade de Aveiro (Portugal), Universitat Autonoma de Barcelona, (Spanien), Universität Dortmund (Tyskland), University of Strathclyde (Storbritannien), Universiteit Twente (Holland), University of Warwick (Storbritannien), Université de Technologie de Compiègne, (Frankrig), Politecnico di Torino (Italien) og Linköpings universitet (Sverige) samt tre associate partners i form af Tecnológico de Monterrey (Mexico), Rostov State University (Rusland) og Swinburne University of Technology (Australien).

Yderligere oplysninger

  • Om ECIU-samarbejdet: Rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 95 01 eller Lise Thorup-Pedersen, Local coordinator, Netværkscenteret, Aalborg Universitet, tlf. 96 35 80 89
  • Om ny uddannelse i Global Innovation Management: Harry Boer, Center for Industriel Produktion, AAU, tlf. 96 35 99 49, e-mail: hboer@production.aau.dk
  • Jeppe Mulvad, ECIU student wing, tlf. 28 95 91 90