International designpris for hospitalsudstyr til børn

· Tirsdag den 21. november 2006 To tidligere AAU-studerende har vundet den prestigefyldte ’red dot award’ for deres afgangsprojekt, der – i modsætning til de nuværende dropstativer – giver børn på hospitaler frihed og mobilitet. Prisen overrækkes i Singapore på fredag.

Lagt online: 21.11.2006

Et besøg på børnekræftafdelingen på Aalborg Sygehus gav to AAU-studerende stor motivation til at skabe bedre forhold for indlagte børn. De to tidligere studerende fra Arkitektur & Design har nu vundet en anerkendt designpris for deres afgangsprojekt.

Red dot awards en verdensomspændende prisuddeling inden for blandt andet industrielt design og er kendt af alle i designfaget. Kasper Nedergaard Sørensen og Kaspar Matthison-Hansen har vundet en pris i kategorien Design Concept, det vil sige kategorien for designidéer, tegninger og konstruktioner, der endnu ikke er ført ud i livet som fysiske produkter. De to specialestuderende udviklede et infusionssystem, som børn helt ned til tre-års-alderen kan bære på ryggen. Et infusionssystem er en droppose eller sprøjte samt en pumpe, der tilfører patienten forskellige væsker intravenøst, for eksempel næringsvæsker, blod og medicin til kræftpatienter. I dag er et infusionssystem et stort og klodset system på et højt stativ, som gør det nærmest umuligt for børn at bevæge sig frit. Ved besøget på sygehuset oplevede Kasper og Kaspar, hvordan børn, der egentlig var friske til at lege og gå omkring, var ”lænket” til et stort stativ med en infusionspumpe.

- Vores research på børnekræftafdelingen i Aalborg har været min altovervejende grund til at forsætte med projektet. Specielt en eftermiddag, hvor vi interviewede en 8-årig kræftsyg dreng og hans far. Det møde berørte mig meget og betød, at jeg syntes, vi skulle forsætte med at sætte fokus på børns forhold på hospitaler, siger Kaspar Matthison-Hansen.

Designet specielt til børn

Resultatet blev iUVO – et infusionssystem, som barnet kan bære som en rygsæk. Designmæssigt er den formgivet, så den psykologisk passer ind i børns univers, og funktionsmæssigt er den en kombination af volumetriske pumper og sprøjtepumper, som giver systemet stor præcision og vil kunne reducere sygehusets udgifter til indkøb af og oplæring i infusionssystemer.
- Jeg havde fra starten en idé om, at design har et stort potentiale til at forbedre livet for andre mennesker og gøre en egentlig forskel. Og muligheden for gennem mit arbejde at gøre gavn for dem, der virkelig har brug for det, er meget interessant for mig, forklarer Kasper Nedergaard Sørensen.

De to unge civilingeniører med speciale i Industriel Design, der blev færdiguddannet i sommeren 2004, modtager selve prisen ved en højtidelighed i Singapore fredag den 24. november. Kasper Nedergaard Sørensen, der oprindeligt er fra Ørum ved Viborg, bor i dag i København og er selvstændig designer i Bubblefish I/S. Kaspar Matthison-Hansen er fra København, bor i Malmö og arbejder ved Nokia.

Kontakt

  • Kasper Nedergaard Sørensen, tlf. 51 88 77 52
  • Kaspar Matthison-Hansen, tlf. 40 54 17 52
  • Kaare Eriksen, studieleder, Arkitektur & Design, AAU, tlf. 96 35 99 22, mobil 21 78 36 58
  • Øvrig kontakt: Journalist Tor Bagger, AAU, tlf. 96 35 96 44