EU’s blå stempel til ny international miljøuddannelse

Særligt dygtige studerende fra den tredje verden vil kunne søge stipendier til et nyt europæisk miljøstudium på Aalborg Universitet. Den internationale uddannelse har netop fået Europa-kommissionens blå stempel som en del af EU’s Erasmus Mundus-program.

Lagt online: 03.11.2006

EU-kommissionen har netop godkendt et nyt uddannelsesprogram på Aalborg Universitet til at kunne bære Erasmus Mundus-betegnelsen. Godkendelsen betyder blandt andet, at det nye masterprogram vil få tildelt en række stipendier, der skal give studerende fra både Europa og tredjeverdenslande adgang til det ambitiøse uddannelsesprogram.
- Under 20 procent af de uddannelser, der søger om at blive en del af Erasmus Mundus, bliver godkendt, så dette kvalitetsstempel fra Europa-kommissionen betyder enormt meget for os. Og for udenlandske studerende, der søger ind, er det en blåstempling, der er til at forstå, fortæller Eskild Holm Nielsen fra Aalborg Universitet.

Det nye uddannelsesprogram, der åbner i sommeren 2007, rummer en miljøteknisk specialisering og et speciale indenfor planlægning og miljøledelse – environmental management. Programmet er baseret på en eksisterende AAU-uddannelse og giver mulighed for et studieophold på et andet universitet. Programmet, der kaldes Joint European Master Programme in Environmental Studies (JEMES), er nemlig oprettet af fire europæiske universiteter, der alle er kendt for deres innovative tiltag. Gennem dette samarbejde får de studerende på Aalborg Universitet direkte adgang til at også at studere i Tyskland, Spanien og Portugal – og omvendt.

En del af den internationale strategi

De stipendier, der følger med Erasmus Mundus-godkendelsen, skal primært gives til særligt dygtige studerende fra tredjeverdenslande, som på denne måde kan få en uddannelse, de ellers ikke ville kunne opnå. Eskild Holm Nielsen regner med, at det blandt andet vil tiltrække højt kvalificerede unge fra blandt andet Ghana, det sydlige Afrika, Sydøstasien og måske Mellemøsten. De studerende i Aalborg, der følger de eksisterende civilingeniøruddannelser inden for miljøplanlægning og -ledelse samt energiplanlægning, har allerede i dag stor glæde af det internationale miljø på uddannelserne, og det vil blive styrket yderligere.
- Vores erfaring er, at disse uddannelser med deres blanding af danske og udenlandske studerende forbereder de studerende til at kunne arbejde internationalt, og det nye samarbejde med de andre europæiske universiteter skal ses i lyset af hele vores internationale strategi, siger lektor Eskild Holm Nielsen. Han glæder sig over den anerkendelse af AAU’s internationale kvalitetsuddannelser, som ligger i godkendelsen fra Europa-kommissionen.

Fakta

  • Det nye masterprogram JEMES (Joint European Master Programme in Environmental Studies) er en specialiseringsgren af civilingeniøruddannelsen inden for Plan & Miljø på AAU. De studerende skal som minimum tilbringe et semester på et andet universitet.
  • JEMES er udsprunget af det eksisterende samarbejde mellem universiteterne i ECIU (European Consortium of Innovative Universities). Netværket består af Aalborg Universitet, Technische Universität Hamburg-Harburg i Tyskland, Universitat Autònoma de Barcelona i Spanien og det portugisiske Universidade de Aveiro.
  • Særligt begavede studerende fra trejdeverdenslande kan få adgang via EU’s stipendier.
  • Erasmus Mundus-programmet har som formål at styrke universitetsuddannelserne i Europa med fælles europæiske kandidatprogrammer for at tiltrække kvalificerede udenlandske studerende og forskere. Det kræver derfor et særligt højt fagligt indhold i både undervisning og forskning at blive Erasmus Mundus-godkendt.

Kontakt

  • Lektor Eskild Holm Nielsen, faglig koordinator for JEMES, AAU, tlf. 96 35 83 37.
  • Professor Per Christensen, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, AAU, tlf. 96 35 83 26.