Hyldest til undervisere, forskere og studerende ved AAU’s årsfest 2019

Hyldest til undervisere, forskere og studerende ved AAU’s årsfest 2019

Aalborg Universitets traditionsrige årsfest dannede fredag den 3. maj rammen om fejringer af universitetets forskning, uddannelse og samarbejde.

Tekst: Trine Juul Elmegaard Kristensen og Hiva Ahmadi, AAU Kommunikation
Foto: Lars Horn, Baghuset

Der var priser, ros og klapsalver i luften, da Aalborg Universitet (AAU) fredag den 3. maj afholdt den traditionelle årsfest i Aalborg Kongres og Kultur Center. Her blev de bedste inden for AAU’s kerneområder forskning, uddannelse og vidensamarbejde hædret ved en ceremoni for særligt indbudte gæster fra erhvervsliv, organisationer og det akademiske miljø.

- Verden er af lave!

Sådan begyndte rektor, Per Michael Johansen, sin tale oven på et omskifteligt år for videnskaben og for AAU. I en verden, der udvikler sig med stadig større hast, slog han fast, at der mere end nogensinde før er behov for universiteter, der kan tænke på tværs af fag og fakulteter for i fællesskab at løse fremtidens teknologiske og sociale udfordringer.

- Vi er nødt til at erstatte 'hvordan' med 'hvorfor'. Hvorfor gør vi, som vi gør? Hvis ikke vi begynder at spørge 'hvorfor', når vi møder ny teknologi, så vil verden først virkelig være af lave, sagde Per Michael Johansen og fremhævede AAU-forskernes evne til at tænke og forske tværvidenskabeligt.

Doktorer på AAU

To forskere har opnået doktorgraden og blev hædret ved årsfesten.

De to nyslåede doktorer ved AAU er:

  • Dr. med. Jørgen Riis Jepsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Dr. techn. Ole Mark, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet

Æresdoktorer ved AAU

Fem professorer fra udenlandske universiteter er blevet tildelt æresdoktorgraden af AAU – én æresdoktor for hvert AAU-fakultet. De fem nyudnævnte æresdoktorer er:

Æresdoktorgraden tildeles personer, der har gjort sig videnskabelig fortjent i et omfang, så det findes naturligt, at AAU hædrer dem med den højeste videnskabelige grad.

Spar Nord Fondens Forskningspris til ung energiforsker 

Energien fra solceller kan gøres både billigere og bedre for el-nettet takket være den blot 28-årige forsker Ariya Sangwongwanich fra AAU. Han har modtaget Spar Nord Fondens Forskningspris for sin ph.d.-afhandling ’Grid-Friendly High-Reliability Photovoltaic Systems’ om, hvorfor en speciel type elektrisk støj opstår på el-nettet, når energi fra solceller overføres til el-nettet. Denne viden er afgørende for, at solcelleenergi i fremtiden både kan være billigere for forbrugerne og bedre for el-nettet.

- Det lyder kompliceret, men faktisk er det ret simpelt, sagde Ariya Sangwongwanich fra scenen, før han formåede at forklare nytten af sit komplicerede forskningsprojekt på en simpel og forståelig måde.

Spar Nord Fondens Forskningspris uddeles hvert år til en yngre forsker som anerkendelse af et særligt fremragende forskningsprojekt og er på 250.000 kroner. Læs mere om prisen og forskningsprojektet på Spar Nord Fondens hjemmeside.

Det Obelske Familiefonds Undervisningspris til lektor i historie

En formidlingens mester, evnen til at italesætte emner på en kreativ og komisk måde og en fremragende underviser, som formår at give virkelig god konstruktiv og kvalificeret vejledning. Det er blot nogle af de rosende formuleringer, som de studerende beskriver lektor i historie Johan Heinsen med. Han blev kåret til Årets Underviser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og er blevet tildelt Det Obelske Familiefonds Undervisningspris på 50.000 kroner. Der er kåret en Årets Underviser på alle fem fakulteter. De fire øvrige indstillede modtager hver 25.000 kroner.

Video om vinder af Det Obelske Familiefonds Undervisningspris Johan Heinsen

 

Årets Underviser på de fem fakulteter er:

Roblon Prisen til speciale om brunbjørnes vinterhi og menneskelige sygdomme

Anne Mette Frøbert, cand.polyt. i bioteknologi, blev tildelt Roblon Prisen for specialet ’The Hibernating Scandinavian Brown Bear – Characterization of a Potential Regulator of Hibernation Physiology’.

Hun har i sit speciale undersøgt, hvordan den skandinaviske brunbjørn tilpasser sin fysiologi til at kunne gå i vinterhi. I dvaleperioden udviser bjørnene nemlig en bemærkelsesværdig og nærmest sund inaktivitetstilstand, som betyder, at bjørnene ikke bliver ramt af de komplikationer, som den menneskelige krop oplever ved længerevarende inaktivitet, fx tab af knogle- og muskelmasse og udvikling af hjerte-/kar-sygdomme, fedme og diabetes.

En forståelse for, hvordan bjørnen klarer sig godt igennem sit vinterhi har særligt potentiale for behandling af muskelsvind, knogleskørhed, diabetes, hjerte-/karsygdomme og diabetes. 

Roblon Prisen gives til en studerende eller en gruppe af studerende på Aalborg Universitet, som har udarbejdet et speciale af høj kvalitet, og som er innovativt og nyskabende. Specialet skal desuden gerne kunne give afsmitning i Nordjylland, fx som videre forskning eller beskæftigelse. Prisen er på 100.000 kroner.

Læs mere om prismodtager Anne Mette Frøbert her.

Novi Newtech Legatet

Tre AAU-studerende har fået så god en forretningsidé, at den er blevet præmieret med Novi Newtech Legatet på 250.000 kroner. Hexastate er faktisk allerede en etableret virksomhed, og idémagerne bag er de tre studerende Asger Damtoft, Steffen Nielsen og Malte Nørgaard. De har specialiseret sig i at måle på vibrationer, som kan forudsige mulige nedbrud af produktionsapparater og på den måde spare deres kunder for store omkostninger.

Video om vinder af Novi Newtech Legatet Asger Damtoft, Steffen Nielsen og Malte Nørgaard

 

Efter ceremonien var der reception, og herefter fortsatte festlighederne til den store universitetsfest, hvor omkring 1.500 ansatte, studerende og samarbejdspartnere deltog.

Nyheder fra AAU