Batterisystem til vindmøller skal udjævne elprisen

Batterisystem til vindmøller skal udjævne elprisen

Indbyggede batterier og omformersystemer i vindmøller skal gøre elnettet mere effektivt. Det er ambitionen i et nyt fælles samarbejde mellem AAU, Ørsted og ABB.

Problemet med vindmøller er, at de producerer strøm som vinden blæser. Når det blæser meget, stiger produktionen og elprisen falder – og når vinden løjer af, falder produktionen og elprisen stiger. Det er et problem for elnettet og en dårlig forretning for vindmølleejere.

Derfor arbejder forskere på Aalborg Universitet (AAU) på at udvikle en effektomformer til vindmøller med indbygget batterisystem, som kan opsuge og udsende energi efter behov og derved udjævne produktionen. Projektet er et samarbejde mellem AAU, Ørsted og ABB’s Corporate Research Center i Sverige og er finansieret af Innovationsfonden med 6 mio. kr.

- I øjeblikket kræves der udstyr fra flere leverandører for at opnå samme effekt. Det medfører udfordringer med koordinering og optimering af systemet. Den løsning, vi foreslår, har et stærkt potentiale til at reducere omkostningerne og øge rentabiliteten af vindmøller ved at samle flere funktioner i ét produkt, siger Remus Teodorescu, der er professor på AAU og videnskabelig leder af projektet.

Ambitionen er at udvikle løsningen til et ’proof of concept’ og derefter evaluere de tekniske og økonomiske muligheder for at udvide til pilotinstallationer i fremtiden.

En nødvendighed for fremtidens elforsyning

Ved at integrere batterilagring med vindkraft bliver de tekniske muligheder udvidet, så vindmøller i fremtiden kan levere vedvarende energi, der holder samme eller højere niveau af sikkerhed og modstandsdygtighed, som fossile energikilder.

Den foreslåede løsning er med til at optimere vindmølledriften og kan potentielt sænke elprisen og samtidig øge produktionen. Begge dele er en nødvendighed, når vi skal øge andelen af vedvarende energi i fremtidens energisystem. Netop derfor er store virksomheder allerede involveret i projektet, herunder ABB og Ørsted, tidligere DONG Energy.

- Ørsted har en ambitiøs strategi om fortsat at være førende i offshore vindindustrien, og samtidig har vi et stærkt fokus på at sænke elprisen. Vi forventer at udnytte de unikke tekniske løsninger og produkter leveret af dette projekt i vores virksomhed til design, konstruktion og drift af vores portefølje af vindkraftværker, infrastruktur og netforbindelsessystemer inden for de eksisterende og fremtidige markedsforhold, siger ’director’ Troels Stybe Sørensen fra Ørsted.

- For ABB er det et rigtig interessant projekt, fordi det giver os mulighed for at udvikle fremtidens teknologi til et voksende marked for vedvarende energi kombineret med energilagring, som kan imødekomme fremtidens skærpede net-tilslutningskrav samt nedbringe de totale omkostninger til elektricitet fra offshore vindenergi, siger Mikael Dahlgren, Direktør for ABB Corporate Research i Sverige.

Fleksible systemer som dette er en forudsætning for, at vindkraft i fremtiden kan udgøre en endnu større del af elproduktionen og samtidig være robust og stabil. Energilagring med batterier vil også minimere risikoen for, at kraftigt blæsevejr kan føre til negative elpriser og begrænsning af elproduktion, sådan som det skete i Danmark i julen 2016.

 

Kontakt:

Hiva Ahmadi, pressekontakt, AAU, 22 20 68 69, hiah@adm.aau.dk

Remus Teodorescu, professor, AAU, mobil: 2787 9808, ret@et.aau.dk

 

Fakta:

Innovationsfondens investering: 6 millioner kr.

Samlet budget: 9 millioner kr.

Varighed: 3 år

Officiel titel: Integrated Battery Energy Storage and STATCOM for the Optimal Operation and Control of WPP in Power System

Nyheder fra AAU