Opfindelser fremhæves i ny bog om nyttig forskning

Aalborg Universitet er leverandør af flere gode eksempler til ny bog om forskere, der prøver at kommercialisere deres opfindelser i samarbejde med industrien. Bogen skal motivere andre til at være mere opmærksomme på mulighederne for partnerskaber mellem forskningsinstitutioner og virksomheder.

Lagt online: 12.12.2008

Den nye bog ”Fra idé til virkelighed” er udgivet af Det Nationale Netværk for Teknologioverførsel, som har til formål at knytte offentlige forskningsinstitutioner og private virksomheder sammen om kommercialisering af egnet forskning.

Blandt bogens 12 udvalgte eksempler er en revolutionerende ny spinningcykel, hvis design udspringer af den 33-årige civilingeniør Thomas Fjord Madsens speciale på den internationale master-uddannelse på Aalborg Universitet. Spinningcyklen eTenzor er ifølge bogen det første eldrevne fitnessudstyr, der ikke kræver ekstern strøm. Energien leverer motionisterne selv til en generator, som er opfundet og patenteret af lektor Peter Omand Rasmussen fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

Universitet har sikret sig royalty-andele fra et eventuelt salg på grund af det bagvedliggende patent. I første omgang er projektet dog kommet i modvind. Det private firma, som skulle prøve at afsætte det færdige produkt, er lukket på grund af finansielle problemer. Men som Thomas Fjord Madsen understreger i et interview med Berlingske Tidende, ligger der også en pointe i dén erfaring. Før man kaster sig ud i forsøgene på at realisere en god idé, skal man sikre sig, at man har styr på hele processen og ikke bare idé og konceptudvikling, siger han til avisen.

Også Institut for Bioteknik har et historisk medansvar for et særpræget eksempel i den nye bog. Den 35-årige civilingeniør i akvakultur Anders Fønss, som er uddannet på Aalborg Universitet, fortæller hvordan det med en kombination af kreativ snilde og et robot-byggesæt fra Lego er lykkedes ham at konstruere et rygsæks-lignende apparat, som kan tage blodprøver på køer. Oprindelig startede Anders Fønss med at undersøge stress hos fisk, men i samarbejde med Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum opstod tanken om at eliminere det normale postyr ved manuel blodprøvetagning hos køer.

Anders Fønss har efterfølgende samarbejdet med et skotsk firma om udviklingen og lanceringen af apparatet. I dag arbejder han imidlertid som udviklingsingeniør hos Nilfisk-ALTO i Hadsund, fordi han blev træt af de typisk meget kortvarige forsker-ansættelser. Derfor opfordrer han i lighed med flere af de øvrige medvirkende i den nye bog til forbedrede støttemuligheder og forlængede tidshorisonter, når forskerviden skal udvikles fra god idé til salgbar virkelighed.

Yderligere oplysninger